Αλληλεγγύη στην κατάληψη Ελαία

DSC_0297-300x199

Θα χρειαστεί κάτι παραπάνω από ένα κομμένο καλώδιο για να σταματήσουμε

Η κατάληψη Ελαία είναι ένας κοινωνικός, αντιεξουσιαστικός χώρος που μέσα στα 7 χρόνια λειτουργίας του έχει πραγματοποιήσει πολιτικές εκδηλώσεις, παρουσιάσεις πολιτικών βιβλίων, μαθήματα αυτομόρφωσης και οριζόντιας διάχυσης της γνώσης, συλλογικές κουζίνες, προβολές ταινιών και θεατρικές παραστάσεις χωρίς αντίτιμο, αυτοοργανωμένες συναυλίες ενάντια στο θέαμα. Έχει στεγάσει κινήσεις αλληλεγγύης σε πρόσφυγες και μετανάστες, έχει καλλιεργήσει το κτήμα της, έχει παρέμβει ενεργά στα τοπικά κοινωνικά ζητήματα, έχει συμμετάσχει στους ταξικούς αγώνες. Η κατάληψη Ελαία με το λόγο και τη δράση της έχει διαλέξει το στρατόπεδο των αγωνιζόμενων καταπιεσμένων και μέσα στα χρόνια έχει καταφέρει να αποτελεί σημείο αναφοράς για όλους αυτούς. Και αυτή ακριβώς η συνθήκη, μέσα στα χρόνια, την έχει θέσει στο στόχαστρο τόσο κρατικών, όσο και παρακρατικών επιθέσεων.

Στις 15/6/2016 η ΔΕΗ διέκοψε την ηλεκτροδότηση στο κτίριο της κατάληψης, κόβωντας τα καλώδια από την κολώνα της ΔΕΗ. Αυτή η κατασταλτική επίθεση, γιατί έτσι την αντιλαμβανόμαστε, έρχεται να προστεθεί στο μακρύ κατάλογο των προσπαθειών διάφορων τοπικών αφεντικών και αρχόντων να τελειώνουν με την «ενοχλητική» της δράση, είτε δρομολογώντας την ωμή της εκκένωση είτε σχεδιάζοντας την ενσωμάτωσή της σε λίγο πιο «ανοιχτά», λίγο πιο «θεσμικά» πλαίσια. Έρχεται να προστεθεί ακόμη στην πρόσφατη εισβολή «αγνώστων» που διέλυσαν είδη πρώτης ανάγκης για πρόσφυγες και πήραν έναν υπολογιστή. Έρχεται να προστεθεί ακόμη στις τρεις εμπρηστικές επιθέσεις που έχουν δεχτεί κατειλημμένοι χώροι στο νησί -δύο η Ελαία και μία η κατάληψη Δράκα.

Τα αντανακλαστικά του τοπικού κινήματος ήταν άμεσα και σε λιγότερο από 24 ώρες η ‘βλάβη’ αποκαταστήθηκε. Γιατί όλοι αυτοί οι τοπικοί άρχοντες και οι πρόθυμοι υποτακτικοί τους, όλοι αυτοί οι «άγνωστοι» φασίστες, ρατσιστές, μισαλλόδοξοι… κάθε φορά δείχνουν να ξεχνούν πως η κατάληψη Ελαία δεν είναι μόνη της. Δίπλα της έχει τις πολιτικές συλλογικότητες που χρησιμοποιούν το χώρο της. Δίπλα της έχει τις πολιτικές συνελεύσεις που τη στηρίζουν. Δίπλα της έχει τον κόσμο του αγώνα που την αναγνωρίζει ως ανάχωμα στους φασίστες, στους μπάτσους, στον κοινωνικό κανιβαλισμό, στο ρατσισμό, στην εξατομίκευση. Δίπλα της έχει όλους εκείνους τους ανθρώπους που και βρήκαν κάτι δικό τους στις σχέσεις και τις ιδέες που η κατάληψη προωθεί και υπερασπίζεται. Δίπλα της έχει τον κόσμο της αλληλεγγύης και της ελευθερίας, έναν κόσμο που βρίσκεται σε συνεχή κίνηση, και αυτό κανένα ‘κομμένο καλώδιο’ δεν μπορεί να αλλάξει.

Αυτή η επίθεση –κι ενώ για περίπου 5 χρόνια δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα με την ηλεκτροδοτηση της κατάληψης- 3 ημέρες πριν από εκδήλωση-συναυλία της συνέλευσης αναρχικών – αντιεξουσιαστών για την επαναπροώθηση της DIY λογικής και εν μέσω θέρους, μας δείχνει πως μάλλον η πολιτική δράση του α/α χώρου στη νησί κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση: ενοχλεί αυτούς που πρέπει. Υποσχόμαστε να συνεχίσουμε. Εν κατακλείδι, η αλληλεγγύη μας στην κατάληψη Ελαία ήταν, είναι, και θα είναι δεδομένη. Το ρεύμα, όπως και το νερό, όπως η στέγαση και η περίθαλψη, αποτελούν βασικά αγαθά που θα έπρεπε να παρέχονται αυτονόητα και ελεύθερα σε όλους. Και είναι αδιαπραγμάτευτο δικαίωμά μας να τα εξασφαλίσουμε εμείς οι ίδιοι για εμάς. Τα σχέδια κράτους, αφεντικών και πάσης φύσεως καλοθελητών δεν θα μείνουν αναπάντητα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *