Ανακοίνωση της ανοιχτής συνέλευσης αλληλεγγύης στους απεργούς πείνας & κάλεσμα σε πορεία

handz

ΝΙΚΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΑΠΕΡΓΩΝ ΠΕΙΝΑΣ 

Από τις 2 Μαρτίου έχει ξεκινήσει σε πολλές φυλακές της χώρας μια μαζικότατη απεργία πείνας, με συμμετοχή πολλών πολιτικών και πολιτικοποιημένων κρατούμενων. Και ενώ η κατάσταση της υγείας κάποιων από τους απεργούς είναι πλέον πολύ κρίσιμη, τα ελληνικά ΜΜΕ εξακολουθούν και αποσιωπούν τα αιτήματά τους, είτε τα παρουσιάζουν αποσπασματικά η διαστρεβλωμένα. Ακόμη και όταν διάφορες – περισσότερο ή λιγότερο – δυναμικές ενέργειες αλληλέγγυων κατορθώνουν να τραβήξουν τα φώτα της δημοσιότητας, τα μίντια εξακολουθούν να μην αναφέρουν τα αιτήματα των φυλακισμένων και την τεράστια σημασία που έχουν αυτά, όχι για τους ίδιους τους απεργούς, αλλά για οποιονδήποτε αγωνιζόμενο άνθρωπο, με όποιον τρόπο και αν αυτός αγωνίζεται.

Οι απεργοί λοιπόν απαιτούν συνολικά: Την κατάργηση των άρθρων 187 και 187Α του Ποινικού Κώδικα (“τρομονόμοι”), την κατάργηση των επιβαρυντικών διατάξεων για πράξεις που τελέστηκαν με καλυμμένα χαρακτηριστικά “κουκουλονόμος”, την κατάργηση του νομικού πλαισίου για τις φυλακές τύπου Γ, την απελευθέρωση του φυλακισμένου πολυτραυματία Σάββα Ξηρού για λόγους υγείας, την οριοθέτηση ζητημάτων για την επεξεργασία και χρήση DNA. Παράλληλα, οι φυλακισμένοι για την υπόθεση της οργάνωσης Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς απαιτούν την αποφυλάκιση των εκδικητικά προφυλακισμένων συγγενών τους.

Επειδή λοιπόν κανένα καθεστωτικό μέσο μαζικής προπαγάνδας δεν πρόκειται ποτέ να εξηγήσει τα αιτήματα των απεργών πείνας, ας τα δούμε ένα ένα:

  1. Κατάργηση των άρθρων 187 και 187Α του ποινικού κώδικα. Είναι ο βασικός κορμός του καθεστώτος εξαίρεσης που έχει θεσπίσει το κράτος για να εξοντώνει τους αντιπάλους του. Τα άρθρα αυτά είναι ευρύτερα γνωστά και ως “τρομονόμοι”. Το άρθρο 187 θεσπίστηκε το 2001, λίγο πριν τη σύλληψη των μελών της οργάνωσης 17 Νοέμβρη, και ήταν η ελληνική εκδοχή του κύματος τρομοϋστερίας της περιόδου εκείνης που τελικά γενικεύτηκε σε παγκόσμιο επίπεδο μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Το 187Α προστέθηκε σε μεταγενέστερη περίοδο τρομουστερίας, το 2004 ενόψει ολυμπιακών αγώνων. Με τους νόμους αυτούς: τιμωρείται όποιος εντάσσεται σε παράνομη “οργάνωση”, ακόμη και αν τελικά δεν διέπραξε τίποτε άλλο παράνομο, δηλαδή αρκεί και μόνο η “ένταξη”, όπως φυσικά την ορίζει το κράτος για να καταδικαστεί κανείς σε πολλά χρόνια φυλακή. Τιμωρούνται οι φιλικές ή συγγενικές σχέσεις με κατηγορούμενους, αφού πάρα πολλές φορές έχει αποδειχτεί στην πράξη ότι το να είσαι φιλος με λάθος ανθρώπους σημαίνει για το κράτος ότι είσαι μέλος οργάνωσης. Εισάγεται καθεστώς εξαίρεσης στις έρευνες στα σπίτια, στην παρακολούθηση προσωπικής ζωής, στην συλλογή προσωπικών δεδομένων, εισάγεται το φακέλωμα “υπόπτων” (και όχι κατηγορούμενων, άρα κυριολεκτικά οποιουδήποτε), η λήψη DNA, οι “ανώνυμοι” μάρτυρες (άγνωστοι στον κατηγορούμενο). Κανένας δεν είναι ασφαλής ακόμη και αν συμμετέχει μόνο σε “νόμιμες” κινηματικές διαδικασίες ή πορείες, αφού χαρακτηρίζονται σαν “τρομοκρατικές ενέργειες” ακόμα και πλημμελήματα, όπως “η διακεκριμένη φθορά ξένης περιουσίας” (σχεδόν κάθε δίωξη συλληφθέντα σε διαδήλωση) ή η “διατάραξη ασφάλειας των συγκοινωνιών”, αρκεί η αστυνομία και οι δικαστές να κρίνουν ότι με αυτές τις ενέργειες “είναι δυνατόν να βλαφτεί σοβαρά η χώρα” ή ότι οι κατηγορούμενοι έχουν σκοπό “να εξαναγκάσουν μια δημόσια αρχή ή την κυβέρνηση”. Οποιαδήποτε επομένως πράξη στρέφεται κατά της κυβέρνησης μπορεί να χαρακτηριστεί “τρομοκρατική” και να τιμωρηθεί με πολλά χρόνια κάθειρξης. Επίσης τιμωρείται με πολυετείς καθείρξεις κάθε είδους βοήθεια προς “τρομοκράτες”, όπως: παραχώρηση στέγης ή συγκατοίκηση, χρηματική βοήθεια ή χαρτζιλίκι, συμβουλές και πληροφορίες κάθε είδους, και άντε να αποδείξεις στο δικαστήριο ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι απλώς φίλοι ή συγγενείς σου.
  2. Κατάργηση του κουκουλονόμου: Ο κουκουλονόμος ψηφίστηκε το 2009 και ήταν μια πρωτοποριακή έμπνευση του τότε Υπουργού Δικαιοσύνης και πασίγνωστου υπέρμαχου των ανθρώπινων δικαιωμάτων, Νίκου Δένδια. Ήταν η απάντηση του κράτους στην εξέγερση του Δεκέμβρη 2008 και είχε έναν και μόνο σκοπό: Να καταστήσει την διαδήλωση κακούργημα. Βάσει του νόμου αυτού, τιμωρείται με πολυετή φυλάκιση κάθε κατηγορία που μπορεί να προκύψει κατά τη διάρκεια διαδήλωσης, (σωματική βλάβη, διατάραξη κοινής ειρήνης, διακεκριμένη φθορά ιδιοκτησίας) αν ο δράστης έχει τα χαρακτηριστικά του καλυμμένα. Κανένας από τους συμμετέχοντες σε πορείες δεν είναι στο απυρόβλητο, αφού αφενός οι ΜΑΤατζήδες έχουν αποδείξει χιλιάδες φορες την αμεροληψία τους ως μάρτυρες, αφετέρου αρκεί οποιαδήποτε κάλυψη χαρακτηριστικών (πχ σκούφος ή κασκόλ για το κρύο) ώστε να συλληφθείς και προφυλακιστείς με συνοπτικές διαδικασίες. Και φυσικά πρέπει να εισπνέεις υποχρεωτικά τα καρκινογόνα χημικά των μπάτσων στις πορείες, αφού απαγορεύεται να φορέσεις αντιασφυξιογόνα μάσκα ή έστω ένα μαντήλι καθώς αποτελουν και αυτά κάλυψη χαρακτηριστικών.
  3. Κατάργηση φυλακών τύπου Γ’: Οι φυλακές τύπου Γ είναι το ελληνικό αντίστοιχο της αμερικανικής φυλακής του Γκουαντανάμο: φυλακές προορισμένες κυρίως για όσους το κράτος βάφτισε “τρομοκράτες”, δηλαδή για πολιτικούς κρατούμενους, αναρχικούς – κομμουνιστές και άλλους εχθρούς του κράτους, αλλά και για όσους φυλακισμένους “στασιάζουν” δηλαδή για απείθαρχους κρατούμενους οι οποίοι αντιστέκονται στην απάνθρωπη πραγματικότητα του εγκλεισμού, καθώς και για καταδικασμένους για οργανωμένο έγκλημα. Μιλάμε για μία φυλακή μέσα στη φυλακή, με πλήρη στέρηση του δικαιώματος άδειας, χωρίς το δικαίωμα της υφ’ όρον απόλυσης μετά την έκτιση ενός μέρους της ποινής, χωρίς μεροκάματα, με τεράστια επιτήρηση κάθε πτυχής της καθημερινότητας των κρατουμένων, και με περιορισμένο δικαίωμα επισκεπτηρίων και επικοινωνίας με τον έξω κόσμο, όπου ο χαφιεδισμός ανάμεσα σε συγκρατούμενους θα βρίσκει και νομοθετική επιβράβευση.

4. Οριοθέτηση της επεξεργασίας και χρήσης γενετικού υλικού (dna). Η χρήση του dna θεσπίστηκε με τον πρώτο   τρομονόμο το 2001 και από τότε αποτέλεσε βασικό όπλο του κράτους για την ανακάλυψη “τρομοκρατών” παντού. Ελλιπέστατη τεχνικά ως μέθοδος, με αμφισβητούμενα αποτελέσματα, με δυνατότητα μεταφοράς γενετικού υλικού από τόπο σε τόπο και από αντικείμενο σε αντικείμενο, με δυνατότητα να “φυτεύονται” δείγματα οπουδήποτε από οποιονδήποτε, το dna είναι πάνω απ’ όλα ένα κατ’ ευφημισμό “αποδεικτικό” μέσο, τα ευρήματα του οποίου παρουσιάζονται από το κράτος ως αναμφισβήτητες αλήθειες και τα οποία ο κατηγορούμενος δεν μπορεί να αποδείξει ως ψευτικα. Πώς απαντάς στ’ αλήθεια όταν τα εργαστήρια της αντιτρομοκρατικής σου ανακοινώνουν ότι πέραν πάσης αμφιβολίας, το dna σου βρέθηκε στο σπίτι του οποιουδήποτε; Πώς το καταρρίπτεις; Το dna είναι η αυθεντία του συστήματος, και ταυτόχρονα το υπέρτατο φακέλωμα. Και αν ως φιλήσυχος και νομοταγής πολίτης νομίζεις ότι δεν έχεις λόγο να φοβάσαι, θα πρέπει να γνωρίζεις ότι ο νόμος προβλέπει πως “οταν υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι ένα πρόσωπο έχει τελέσει κακούργημα ή πλημμέλημα που τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τριών (3) μηνών, οι διωκτικές αρχές λαμβάνουν υποχρεωτικά γενετικό υλικό για ανάλυση”. Αυτό σημαίνει σχεδόν σε οποιαδήποτε κατηγορία (και όχι καταδίκη) ασκηθεί, το dna σου μπορεί να αφαιρεθεί υποχρεωτικά και δια της βίας από την αστυνομία και φυσικά τα δεδομένα διαβιβάζονται προς άγνωστη κατεύθυνση, για χρήση οπουδήποτε και οποτεδήποτε βολεύει τους κατασταλτικούς μηχανισμούς. Και όλα αυτά επειδή είσαι απλά ύποπτος. Απέναντι σε αυτόν τον παραλογισμό, οι απεργοί πείνας ζητούν τουλάχιστον: α) την κατάργηση της βίαιης λήψης dna, β) την πρόσβαση και έρευνα στο γενετικό υλικό και από πραγματογνώμονα του κατηγορουμενου, και γ) την κατάργηση της χρήσης του dna όταν σε ένα αντικείμενο ανιχνεύεται υλικό άνω των δυο ατόμων.

5. Απελευθέρωση του Σάββα Ξηρού για λόγους υγείας: Ο Σάββας Ξηρός πάσχει από προχωρημένη σκλήρυνση κατά πλάκας, μερική τύφλωση, μερική κώφωση, μυελοπάθεια, βρογχικό άσθμα, αιμόπτυση και ακρωτηριασμό στα δάκτυλα, με το επίσημο ποσοστό αναπηρίας του να ανέρχεται πλέον στο 93%. Το κράτος όμως τον κρατά ακόμη έγκλειστο εξοντώνοντάς τον εδώ και 13 χρόνια ψυχρά και μεθοδευμένα, απορρίπτοντας τη μία πίσω από την άλλη τις αιτήσεις του για κατ’ οίκον νοσηλεία.

Τέλος, στις 3 Μαρτίου, προφυλακίστηκαν η μητέρα και μία φίλη φυλακισμένων μελών της οργάνωσης Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς, με ξεκάθαρα εκδικητικό τρόπο, και ενώ είναι προφανές ότι καμία σχέση δεν έχουν με την υπόθεση και ότι καμία πολιτική συγγένεια δεν έχουν με τους εν λόγω κρατούμενους, αλλά μόνο βιολογική και συναισθηματική. Πρόκειται για νέα μέθοδο πολέμου του κράτους απέναντι σε πολιτικούς κρατούμενους, οι οποίοι καλούνται πλέον να συμβιβαστούν και να κάνουν ανακωχή εντός των φυλακών, αλλιώς πάντα θα υπάρχουν ελεύθερα κελιά για τους συγγενείς τους.

Ο αγώνας των πολιτικών κρατούμενων μας αφορά όλους. Στο σύγχρονο κυνήγι μαγισσών, ποινικοποιούνται φιλικές και συγγενικές σχέσεις, μπάτσοι μπουκάρουν σε σπίτια με βάση “ανώνυμες” δήθεν καταγγελίες, παρακολουθούνται, φακελώνονται και διώκονται αγωνιστές, δικάζονται με “ειδικές” διατάξεις από “ειδικούς” δικαστές σε “ειδικές” αίθουσες και θάβονται ζωντανοί σε “ειδικές” φυλακές, συχνά με μοναδικό στοιχείο ένα δείγμα dna πάνω σε ένα βιβλίο ή χαρτί, και ενώ η κατοχή πολιτικού έντυπου υλικού αποτελεί πια σήμερα στοιχείο της κατηγορίας… Και όλα αυτά με βασικό σκοπό την εμπέδωση κλίματος φόβου και τρομοκρατίας σε όλους, καθώς είναι γνωστό ότι ο φόβος φτιάχνει τους καλύτερους υπηκόους. Και για όποιον νομίζει ότι είναι στο απυρόβλητο, είναι καλό να θυμάται ότι συχνά η διαφορά ανάμεσα στον “αθώο” και τον “ένοχο” είναι μια δικογραφία δρόμος.

ΝΙΚΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΑΠΕΡΓΩΝ ΠΕΙΝΑΣ 

  • Καταργηση των τρομονόμων (άρθρων 187 και 187Α του ποινικού κώδικα)
  • Κατάργηση του κουκουλονόμου
  • Κατάργηση του νομικού πλαισίου για τις φυλακές τύπου Γ´
  • Οριοθέτηση της χρήσης και επεξεργασίας dna
  • Απελευθέρωση του Σαββα Ξηρού για λόγους υγείας
  • Αποφυλάκιση των συγγενών της οργάνωσης Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιας Συνέλευση: την Δευτέρα 8μμ στον χώρο του Παλιού Ψυχιατρείου
  • Πορεία: την Τετάρτη 6μμ στην Πλατεία Γεωργάκη, στo πλαίσιo της διεθνούς ημέρας δράσης

ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΥΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΠΕΙΝΑΣ 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *