Αλληλεγγύη στις εκκενωμένες καταλήψεις της Θεσσαλονίκης (αναδημοσίευση)

1

*αναδημοσίευση από αθηναϊκό indymedia

Αλληλεγγύη στις 3 εκκενωμένες καταλήψεις στέγης μεταναστών & αλληλέγγυων στη Θεσσαλονίκη

Την Τετάρτη 27 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη συντονισμένη εκκένωση τριών στεγαστικών καταλήψεων: της κατάληψης στο Μανδαλίδειο κτίριο στην οδό Νίκης, της κατάληψης Hurriya (ελευθερία στα αραβικά) στην οδό Καρόλου Ντηλ 34, και της κατάληψης του παλιού Ορφανοτροφείου στην Άνω Τούμπα. Το πρώτο κτίριο είναι ιδιοκτησία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, το δεύτερο ανήκει σε ιδιώτη ενώ το τρίτο είναι παραχωρημένο από το υπουργείο υγείας στη μητρόπολη Θεσσαλονίκης. Και στις τρεις καταλήψεις φιλοξενούνταν μετανάστες στο δρόμο τους για την Ευρώπη, αλλά και πρόσφυγες που είχαν ζητήσει πολιτικό άσυλο. Ντόπιοι και ξένοι διέμεναν κάτω από την ίδια στέγη, κάνοντας πράξη από κοινού το πρόταγμα της αλληλεγγύης και της αλληλοβοήθειας.

Ο ακροδεξιός εσμός της Θεσσαλονίκης όμως δούλεψε εντατικά για να πετύχει την εκκένωση των καταλήψεων. Η επιχείρηση ήταν τέλεια συντονισμένη σε εκτελεστικό επίπεδο ανάμεσα στο ΑΠΘ, τον ιδιώτη ιδιοκτήτη, τον Άνθιμο και την αστυνομία, αλλά και απόλυτα ενορχηστρωμένη σε επικοινωνιακό επίπεδο: το αμέσως προηγούμενο διάστημα τηλεοπτικά και έντυπα media, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρης, βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, πρωταγωνιστούσαν καθημερινά σε ένα πρωτοφανές ακροδεξιό παραλήρημα καταστροφολογίας και ατζέντας νόμου-και-τάξης με αφορμή τη διεθνιστική συνάντηση αλληλεγγύης σε πρόσφυγες και μετανάστες, No Border Camp, που έλαβε χώρα μέσα στην πανεπιστημιούπολη του ΑΠΘ. Είναι βέβαια εμφανές πως αυτό ούτε συνέβει εν αγνοία ούτε σε αντίθεση με τις επιδιώξεις και την πολιτική ατζέντα της συγκυβέρνησης (όσες καταδικαστικές ανακοινώσεις κι αν βγάλουν τα κυβερνητικά κομματόσκυλα απευθυνόμενα στον εαυτό τους) και δεν ξεχνάμε πως το κράτος, η καταπίεση και η επιβολή που αυτό αναπαράγει σε αγαστή συνεργασία με κεφάλαιο, παπάδες και ακροδεξιούς, έχουν συνέχεια. Άλλλωστε, μπορεί για τον πρωθυπουργό οι μοναχοί του Αγίου Όρους να κάνουν πράξη τον “αξιοθαύμαστο τρόπο ζωής των ζαπατίστας” (έχοντας κάνει κατάληψη σε ολόκληρο το τρίτο πόδι της Χαλκιδικής, βέβαια με τη μικρή λεπτομέρεια αποκλεισμού του μισού πληθυσμού της χώρας, τις γυναίκες), οι ξεριζωμένοι όμως αυτού του κόσμου οφείλουν να στέκονται υπάκουα στην ουρά συσιτίων φιλέσπλαχνων παπάδων που αγαπάνε αλλήλους όσο αυτοί δεν ανακατεύουν το κοπάδι τους με άλλα θρησκευτικά δόγματα. Πάντως σε καμία περίπτωση να μην παίρνουν τη ζωή τους στα χέρια τους και να συνδέονται με τους ντόπιους αγώνες.

Αποτέλεσμα της εκκένωσης ήταν να πεταχτούν στο δρόμο περίπου 50 μετανάστες, (μεταξύ των οποίων και πολλά ανήλικα), και να οδηγηθούν 70 διαμένοντες και αλληλέγγυοι στο αυτόφωρο. Αμέσως μετά την εκκένωση του Ορφανοτροφείου, οι μπουλντόζες της μητρόπολης το ισοπέδωσαν για να εμποδίσουν την ανακατάληψή του. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τους τρεις ιδιοκτήτες των ακινήτων, μόνο η μητρόπολη Θεσσαλονίκης προέβη σε κατεδάφιση του κτιρίου. Ο λόγος δεν είναι άλλος από αυτόν που θα περίμενε κανείς από την εκκλησία: το κέρδος.

Ο χώρος του παλιού ορφανοτροφείου εγκαταλείφθηκε στην τύχη του από το έτος 2000. Έκτοτε η ιδιοκτησία του αποτελούσε μήλον της έριδος ανάμεσα σε δήμο και μητρόπολη Θεσσαλονίκης. Το 2005, άτομα του αντιεξουσιαστικού / αναρχικού χώρου, αδιαφορώντας για τις ιδιοκτησιακές διενέξεις, έβαλαν το ρημαγμένο ορφανοτροφείο σε χρήση: το κτίριο καταλήφθηκε, απέκτησε ζωή και από τότε έδωσε στέγη σε εκατοντάδες άτομα που τη χρειάζονταν, ντόπιους και ξένους. Επίσης φιλοξένησε πληθώρα πολιτικών δράσεων, εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων και αποτέλεσε ένα ζωντανό πολιτικό κύτταρο στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Το 2011 ο τότε υπουργός υγείας Α. Λοβέρδος έλυσε την ιδιοκτησιακή διένεξη παραχωρώντας το κτίριο (άνευ ανταλλάγματος φυσικά) για 50 χρόνια στη μητρόπολη Θεσσαλονίκης, προκειμένου αυτή να επισκευάσει και να χρησιμοποιήσει το υπάρχον κτίριο ή να κατασκευάσει νέο και να το λειτουργήσει ως ίδρυμα περίθαλψης χρονίως πασχόντων αρκεί αυτό να συνέβαινε μέχρι το 2016. Η μητρόπολη όπως ήταν φυσικό παρουσίασε αρχιτεκτονική μελέτη για την κατασκευή ενός τεράστιου πενταόροφου οικοδομήματος 5.500 τμ, προϋπολογισμού 12 εκατομμυρίων ευρώ. Δεν είναι καθόλου αβάσιμο να υποθέσουμε ότι αρκετά από αυτά τα εκατομμύρια θα είναι εξασφαλισμένα από διάφορα προγράμματα επιδοτήσεων.

Φέτος όμως άρχισαν να πυκνώνουν οι φωνές από αλληλέγγυους, από φορείς, ακόμη και μέσα από την τοπική αυτοδιοίκηση, που ζητούσαν από τον σημερινό υπουργό υγείας Α. Ξανθό να ακυρώσει την παραχώρηση στη μητρόπολη, προκειμένου το κτίριο να κηρυχθεί διατηρητέο και να φιλοξενήσει άστεγους μετανάστες και πρόσφυγες της πόλης (πράγμα που οι καταληψίες ήδη έκαναν). Ο Άνθιμος έσπευσε να προλάβει τις εξελίξεις και να διασφαλίσει τις ιερές μπίζνες του, εκκενώνοντας και κατεδαφίζοντας το κτίριο μέσα σε μία ημέρα.

Τις φασιστικές αντιλήψεις του Άνθιμου δεν θα τις σχολιάσουμε καθόλου, άλλωστε τις γνωρίζουν οι πάντες. Ο εν λόγω μισάνθρωπος τράγος κοσμεί συχνά τις στήλες του ηλεκτρονικού και έντυπου τύπου και είναι διάσημος για τη σκοταδιστική και ακροδεξιά ρητορική του. Η γενικότερη στάση της μητρόπολης Θεσσαλονίκης εδώ και χρόνια είναι σε πλήρη σύμπνοια με τον πιο φασιστικό απόπατο της πόλης, αφού συναγωνίζεται επάξια (και κρίνοντας από το αποτέλεσμα κερδίζει άνετα) τους φασίστες της Θεσσαλονίκης σε ό,τι αφορά τις επιθέσεις ενάντια στο Ορφανοτροφείο. Είναι η τέταρτη εισβολή των μπάτσων στην κατάληψη (οι άλλες τρεις πραγματοποιήθηκαν το 2011 και δύο φορές το 2013) ενώ στις 11 Ιουνίου έξω από το κατειλημμένο Ορφανοτροφείο, αλλά και στην κατάληψη Φάμπρικα Υφανέτ, έγινε έκρηξη με γκαζάκια από κάποιους που προφανώς ήθελαν να υπερισχύσουν του Άνθιμου και των παπάδων σε αυτό τον ανεπίσημο διαγωνισμό σκατοψυχιάς, μίσους, και μισαλλοδοξίας.

Η μητρόπολη Θεσσαλονίκης δεν είναι παρά το τοπικό υποκατάστημα της τεράστιας επιχείρησης που ονομάζεται εκκλησίας της ελλάδος Α.Ε. Ο επιχειρηματικός αυτός οργανισμός, παρασιτεί εδώ και πολλούς αιώνες στο σώμα της κοινωνίας: έχει αμύθητη περιουσία, προκλητικά ευνοϊκή μεταχείριση από κάθε κυβέρνηση του ελληνικού κράτους -από το οποίο άλλωστε δεν έχει διαχωριστει-, προνομιακό φορολογικό καθεστώς, ενώ οι υπάλληλοί της μισθοδοτούντανμισθοδοτούνται πάντα από τα δημόσια έσοδα. Από τον καιρό της βυζαντινής και της οθωμανικής αυτοκρατορίας μέχρι το σύγχρονο ελληνικό κράτος, ο παρασιτικός αυτός οργανισμός ήταν πάντα στο πλευρό κάθε εξουσίας, άσχετα αν αυτή εκφραζόταν από τον αυτοκράτορα, το σουλτάνο, τον βασιλιά, τον Ι. Μεταξά ή τη στρατιωτική χούντα του 1967. Η αποστολή της ήταν πάντα αυτή που διαχρονικά έχουν όλες οι θρησκείες: να αποτελεί τον πολύτιμο στυλοβάτη κάθε καθεστώτος, να διαχέει το φόβο στους υποτελείς, να διαδίδει το σκοταδισμό και τη συντηρητικότητα, να προωθεί την ενοχοποίηση του ανθρώπινου σώματος και της ανθρώπινης φύσης, να διδάσκει τη βλακεία και την αποστροφή προς τη λογική και τον ορθολογισμό, να επιβάλλει τις αιώνιες και αναλλοίωτες «αλήθειες», να εκμεταλλεύεται την άγνοια και την αμορφωσιά φοβισμένων και ανήμπορων ανθρώπων για να τους πουλήσει την ελπίδα μιας λύτρωσης -πάντα όμως μετά θάνατον. Και το πιο σημαντικό, να βρίσκεται πάντα ενάντια στους κοινωνικούς αγώνες από οπουδήποτε και αν προέρχονται, καλλιεργώντας στους ανθρώπους το μίσος για την ελευθερία και τη ματαιότητα οποιουδήποτε αγώνα μέσα στα «εγκόσμια», δηλαδή οποιουδήποτε αγώνα ενάντια στο εκάστοτε οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό σύστημα.

Έχοντας κατά νου όλα τα παραπάνω, επιλέξαμε να επιτεθούμε συμβολικά σε εκκλησίες της Κέρκυρας γράφοντας συνθήματα στους καθαρούς τους τοίχους. Στόχος μας ήταν:

– να δώσουμε μία ελάχιστη απάντηση στην επίθεση της εκκλησίας, του Άνθιμου και της μητρόπολης Θεσσαλονίκης ενάντια στον κόσμο του αγώνα και της αλληλεγγύης

– να δείξουμε την αλληλεγγύη μας στους συλληφθέντες συντρόφους μας και στους μετανάστες που κατέληξαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης εξαιτίας της ιερής μπίζνας των παπάδων

– να καταδείξουμε το βρώμικο ρόλο της εκκλησίας και της θρησκείας στους ταξικούς αγώνες μέσα στην ιστορία μέχρι σήμερα.

Υ.Γ. Ας μη σκανδαλίζονται τόσο εύκολα για τα κτίρια οι πιστοί, αν θέλουν υπάρχουν πολύ σημαντικότεροι λόγοι σε σχέση με την εκκλησία για να αγανακτίσουν από το αποτύπωμα των σπρέι: Η ίδια η ύπαρξη της εκκλησίας και η στάση των εκπροσώπων της υποτιθέμενης θρησκείας της αγάπης. Άλλωστε είμαστε σίγουροι ότι σαν θαύμα θα βρεθούν τα χρήματα για να αποκατασταθεί η καθαριότητα των τοίχων τους.

αναρχικοί-αναρχικές ενάντια στους φανταστικούς φίλους και τους πραγματικούς εκμεταλλευτές της συλλογικής παράνοιας

Αύγουστος 2016

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *