Κατάληψη Allerta

Για την κατάληψη Allerta

(7η πάροδος Νικηφόρου Θεοτόκη, Σπηλιά)

Η κατάληψη Allerta αποτελεί έναν αυτοοργανωμένο κοινωνικό χώρο που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της αναρχικής ομάδας cumulonimbus, μιας πολιτικής συλλογικότητας που δραστηριοποιείται στην Κέρκυρα από το 2011. Η πρακτική της κατάληψης ενός εγκαταλελειμμένου δημοτικού χώρου με σκοπό την ανασύσταση και το ζωντάνεμά του δεν αποτελεί τυχαία επιλογή αλλά συνειδητή πράξη που λειτουργεί τόσο ως μέσο αγώνα για τη δημιουργία κοινοτήτων αντίστασης και αλληλεγγύης στο κέντρο της πόλης, όσο και ως περιεχόμενο καθεαυτό, καθώς η πρακτική της κατάληψης μας συνδέει με τους αγώνες του χθες και του σήμερα. Στις καταλήψεις ο κρατικός έλεγχος και η εξουσία κράτους και κεφαλαίου δίνουν τη θέση τους στην αυτοθέσμιση, η αυτενέργεια και η συνδιαμόρφωση αντικαθιστούν την ανάθεση της επίλυσης των προβλημάτων μας σε «ειδικούς» άλλους, τα θεσμικά φράγματα και αδιέξοδα υπερβαίνονται από τον αδιαμεσολάβητο αγώνα. Στις καταλήψεις αναδεικνύονται οι συλλογικές προοπτικές και δυνατότητες, καταργούνται οι διαχωρισμοί και οι διακρίσεις, αναπτύσσονται σχέσεις ισοτιμίας, αλληλοσεβασμού και αμοιβαιότητας.

Στην παρούσα περίοδο η «προοδευτική» κυβέρνηση προχωρά στο δικό της πογκρόμ εκκενώσεων καταλήψεων, συμπληρώνοντας τις αντιεξεγερτικές κατασταλτικές μεθοδεύσεις των προκατόχων της, επικαλούμενη όμως μια διαφορετική ρητορική. Επιδιώκουμε η σύσταση μιας νέας δομής που αμφισβητεί έμπρακτα τον κυρίαρχο λόγο, το «αυτονόητο της ιδιοκτησίας», τις σχέσεις ανταγωνισμού και εκμετάλλευσης, να γίνει ένας κοινός τόπος αγώνα. Στόχος είναι η κατάληψη Allerta να αποτελέσει ένα σημείο αναφοράς στην πόλη της Κέρκυρας για πολιτική δράση και κοινωνική παρέμβαση· ένα μέρος όπου οργανώνονται ο λόγος και η δράση μας γύρω από ζητήματα όπως ο φασισμός, ο ταξικός πόλεμος, οι διακρίσεις με βάση το φύλο ή τη φυλή, οι εθνικές αυταπάτες, η θρησκεία, η μισθωτή εργασία, ο εγκλεισμός, η λεηλασία της φύσης, το δικαίωμα στη στέγαση και τα κοινωνικά αγαθά, οι κοινωνικές αντιστάσεις, η εξέγερση, η αλληλεγγύη ανάμεσα στους καταπιεσμένους και τους φυλακισμένους αγωνιστές.

Διαρκές διακύβευμα του εγχειρήματος είναι να κατοχυρωθούν στη συνείδηση της τοπικής κοινωνίας οι πρακτικές της αυτοοργάνωσης, η αποτελεσματικότητα και η προοπτική της. Να διατηρηθεί η μνήμη των κοινωνικών-ταξικών αγώνων του παρελθόντος και να ανοίξουν νέα περάσματα. Εγχείρημα ανοιχτό και προσβάσιμο σε όλους όσοι μοιράζονται την αγωνία για την ατομική και κοινωνική απελευθέρωση, στοίχημα της κατάληψης είναι να αποτελούν καθημερινότητα της κοινωνικής ζωής τα εργαστήρια αυτομόρφωσης, οι συλλογικές κουζίνες, η βιβλιοθήκη και η δισκοθήκη, οι πολιτικές παρεμβάσεις και εκδηλώσεις. Να δοκιμάσουμε ένα πείραμα αλληλεγγύης και σύγκρουσης με κάθε μορφή εξουσίας, εκμετάλλευσης και επιβολής· να οικοδομήσουμε έναν τόπο αγώνα για μια κοινωνία κοινοκτημοσύνης και ελευθερίας, για την αναρχία και τον κομμουνισμό.

Παίρνουμε τη ζωή στα χέρια μας.

Δημιουργούμε αυτοοργανωμένες δομές αντίστασης και αλληλεγγύης.

Ανοιχτή διαχειριστική συνέλευση καθημερινά στις 20:00.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *