Ενημέρωση από κατεχόμενη Λευκίμμη (αναδημοσίευση)

*αναδημοσίευση από athens imc:

Η Λευκίμμη τις τελευταίες μέρες βρίσκεται σε μία κατάσταση κατοχής από τις κρατικές δυνάμεις καταστολής. Είναι τόσο ασύμμετρες αυτές οι δυνάμεις για έναν τόπο με το μέγεθος της Λευκίμμης που η εικόνα είναι όχι μόνο τρομακτική, αλλά αγγίζει τα όρια της γελοιότητας. Πολλες διμοιρίες ματ, ομάδες οπκε, ασφάλεια, εισαγγελέας για να είναι δυνατή ανά πάσα στιγμή η έφοδος σε σπίτια (δύο από τις συλλήψεις έγιναν κατά αυτόν τον τρόπο). Τα μέτρα συμπληρώθηκαν με την άφιξη ελικοπτέρου και την εγκατάσταση κεραιών (;) καμερών στο τοπικό τμήμα, ενώ και πάνω από την περιοχή του χυτά δεν μπορεί να πετάξει ούτε drone εξ’αιτίας παρεμβολών!. Ένα μεγάλο τμήμα της περιοχής είναι αποκλεισμένο 24ωρες το 24ωρο και κάθε είσοδος στο χωριό ελέγχεται από την αστυνομία.

Σχετικά με τα γεγονότα· στις (26/6) το πρωί έγινε μια συγκέντρωση στην οποία ο αστυνομικός διοικητής προκαλούσε κάποιους από τους διαδηλωτές συνοδευόμενος από ματ. Το αποτέλεσμα ήταν να φάει ένα κεραμίδι στο κεφάλι και να γίνουν δύο συλλήψεις. Το απόγευμα υπήρξε πάλι συγκέντρωση στο ίδιο σημείο (διασταύρωση στο λιμάνι). Εκεί κατέληξε και μια πορεία που είχαν καλέσει σωματεία (Παμε) αλλά που συμμετείχαν και αναρχικοί, εξωκοινοβουλευτική αριστερά. Η συγκέντρωση ήταν ζωσμένη από τα ματ. Έτσι αφού πρώτα τα σωματεία του πάμε κάνανε το κομμάτι τους μπροστά τις κάμερες, διάβασαν τις ανακοινώσεις τους και αποχωρήσανε, ο υπόλοιπος κόσμος αυθόρμητα για να ξεφύγει από τον κλοιό της αστυνομίας μετακινήθηκε στο βόρειο τμήμα του περιφερειακού αυτοκινητόδρομου, όπου και στήθηκαν δύο οδοφράγματα. Μετά από συντονισμένη επίθεση των ματ και από τις δύο πλευρές ο κόσμος διαλύθηκε, για να ξαναμαζευτεί πάλι στο αρχικό σημείο στην άλλη άκρη του χωριού και να συνεχιστούν για κάνα δίωρο ακόμα οι συγκρούσεις. Απολογισμός της βραδιάς ήταν ακόμα 5 συλλήψεις οι οποίες φορτώθηκαν και με κακουργήματα. Την επόμενη μέρα γίνανε ακόμα δύο συλλήψεις, η πρώτη σε κάποιον που πλησίασε μια διμοιρία και τους έκραξε, «τι είστε φασίστες, 800ευρώ παίρνεται κλπ» και η δεύτερη αμέσως μετά για τις διαμαρτυρίες για την πρώτη σύλληψη. Προχτές (28/6) από το πρωί γίνεται η μεταφορά των δεμάτων στον χυτά συνοδεία από κλούβες και το ελικόπτερο να πετάει από πάνω. Τάξη και ασφάλεια με τον σύριζα και τον Τόσκα να κεντάνε.

Σχετικά με το τι υπάρχει οργανωμένο στο χωριό τώρα, καθώς και για τους φασίστες. Πρώτα απ’ όλα, όταν λέμε χωριό δεν ισχύει ακριβώς. Η Λευκίμμη έχει περίπου 4000κατοίκους ενώ η ευρύτερη περιοχή περίπου 7.000. Διαχρονικά υπήρξε η πιο δημοκρατική περιοχή του νησιού και έχει αριστερή παράδοση. Στον αγώνα πριν 10 χρόνια πρωτοστάτησε ο πολιτιστικός σύλλογος «Αλεύχιμον» μέσω του οποίου οργανωνόντουσαν οι λαϊκές συνελεύσεις και πολλές από τις δράσεις. Οπότε ακόμα και σήμερα είναι σημείο αναφοράς για τους κατοίκους. Το Αλεύχιμον λοιπόν είναι αυτό που διοργάνωσε μια συναυλία διαμαρτυρίας πριν από ένα μήνα στην οποία παρουσιάστηκε πρώτη φορά στη Λευκίμμη οργανωμένα η χ.α. με τον βουλευτή της. Υπήρξε παγωμάρα, οι εκπρόσωποι του κκε (σωστά) αποχώρησαν αλλά η συναυλία συνεχίστηκε. Αν και του ζητήθηκε το Αλεύχιμον δεν έβγαλε καμιά ανακοίνωση που να καταδικάζει την οργανωμένη παρουσία της χ.α στο χωριό για μην διασπάσει την ενότητα του κινήματος. Ο βουλευτής της χ.α. Αϊβατίδης εμφανίστηκε ξανά στην πρωινή συγκέντρωση (26/6), όπου και κατήγγειλε (!) στην κάμερα την αστυνομική παρουσία. Βάζοντας μπροστά και το ζήτημα της παρουσίας των φασιστών έγινε μια πρώτη λαϊκή συνέλευση πριν δύο εβδομάδες και μία δεύτερη έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο(30/6). Τέλος υπάρχει και η λαϊκή συσπείρωση (κκε) που κινείται διαχωρισμένα, χωρίς όμως ιδιαίτερη δυναμική (π.χ. στην πορεία της τρίτης το πάμε ήταν 70 άτομα και τα μισά από την πόλη της Κέρκυρας).

Το Αλεύχιμον αποτελειται απο αγωνιστες και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να χαρακτηριστεί από την μεμονωμένη παρουσία χρυσαυγιτών. Οι χρυσαυγίτες εκμεταλλεύτηκαν τον ακομμάτιστο χαρακτήρα του Αλεύχιμου. Σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη τους θεωρώ ότι έπαιξε α) Η αντιμετώπιση της Λευκίμμης από τον δήμο της Κέρκυρας ως χαβούζα του νησιού, πράγμα που οδηγεί στην ανάπτυξη ενός τοπικιστικού αισθήματος που εύκολα γίνεται αντιδραστικό, β) Ο δήμαρχος της Κέρκυρας καθώς και ο περιφερειάρχης Ιόνιων νήσων εκλέχθηκαν από τον σύριζα, οπότε ευλόγως έχει γεννηθεί ένα αντισυριζέικο μένος που οι φασίστες το γενικεύουν σε αντι-αριστερό, γ) Το αντιαριστερό μένος αμβλύνθηκε λόγω της ταυτόχρονης δημοσιότητας του μακεδονικού και μέσω του fb, με αναρτήσεις τύπου «πρωδωτες την μακεδωνεια μας!» που συνοδευόταν με την ανάρτηση ότι «η Λευκίμμη δεν θα γίνει Πισοδέρι», γ) Η παρουσία της χ.α. μεγαλοποιήθηκε και ανατροφοδοτήθηκε από τον προπαγανδιστικό τρόπο που την χρησιμοποίησε η πλευρά του δημάρχου για να μιλήσει για το αβγό του φιδιού και να κατηγορήσει συλλήβδην τους λευκιμμιώτες που αντιδρούν. Το πραγματικό μέγεθος της οργανωμένης παρουσίας της χ.α. στο χωριό είναι λίγα άτομα που βρίσκονται κυρίως σε ένα δύο μικρά χωριά κοντά στην λευκίμμη. Βέβαια είναι η πρώτη φορά που με όχημα το θέμα του χυτά προσπαθούν οργανωμένα να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στο χωριό, ενώ έχουν αποκτήσει και ένα μικρο κύκλο συμπαθούντων. Είναι ανάγκη να απομονωθούν και θα απομονωθούν. Αυτά από τη λωρίδα της Λευκίμμης.

Υ.Γ. Από χτες ξεκίνησαν και οι πρώτες δίκες. Ένας τραγέλαφος, με μπάτσους να μην αναγνωρίζουν σε βίντεο τον εαυτό τους και μετά να καταγγέλλουν βίντεο που δείχνει γεγονότα που δεν θυμούνται ως κατασκευασμένο!!!

Λευκίμμη Κέρκυρας, Ιούλιος 2018

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *