Πορεία και πανελλαδική ημέρα δράσεων αλληλεγγύης στον αγώνα της Λευκίμμης

*αναδημοσίευση από athens imc:

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 26/7

ΚΑΙ ΣΕ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΗΜΕΡΑ

Λευκίμμη 2018. Δέκα ολόκληρα χρόνια μετά τα γεγονότα του 2008, δέκα χρόνια μετά την βάρβαρη καταστολή και τη νεκρή συντοπίτισσά μας, δέκα χρόνια μετά τους αγώνες Λευκιμμιωτών και Κερκυραίων που απέτρεψαν τη λειτουργία μιας παράνομης και περιβαλλοντικά καταστροφικής χωματερής, το ελληνικό κράτος έρχεται σήμερα να τελειώσει αυτό που άφησε στη μέση. Κεντρική κυβέρνηση και τοπική αυτοδιοίκηση επιστρέφουν με δεκάδες διμοιρίες ΜΑΤ για να ολοκληρώσουν το έγκλημα.

Στο διάστημα αυτό, καθόλου νερό δεν κύλησε στο αυλάκι. Δέκα χρόνια δεν ήταν αρκετά ώστε να υπάρξει οποιαδήποτε πρόοδος σε οποιονδήποτε τομέα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων στην Κέρκυρα. Ούτε η διαλογή στην πηγή προχώρησε, ούτε το περιβόητο εργοστάσιο ολοκληρωμένης διαχείρισης έγινε, τα συνολικά ποσοστά ανακύκλωσης αντί να αυξηθούν έφτασαν το θεαματικό 1%, ο δήμος δεν διαθέτει ούτε καν το αναγκαίο προσωπικό καθαριότητας, οι κάδοι είναι ξεχειλισμένοι παντού στο νησί, τα σκουπίδια είναι σύμμεικτα στους δρόμους, και σύμμεικτα συλλέγονται και δεματοποιούνται. Το προσωπικό καθαριότητας είναι απολυμένο και απλήρωτο και ολόκληρη η καθαριότητα, από την αποκομιδή μέχρι τη διαλογή, είναι παραχωρημένη σε ιδιώτες εργολάβους που και αυτοί υπολειτουργούν σε βαθμό απραξίας.

Από το 2008, τίποτε δεν έγινε όσον αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Κέρκυρα. Το μόνο που έγινε είναι ότι θυσιάστηκε χωρίς κανένα δισταγμό το Τεμπλόνι στο βωμό των συμφερόντων που λυμαίνονται τη διαχείριση απορριμμάτων στην Κέρκυρα και της πρωτοφανούς απραξίας των τοπικών αρχόντων. Η ήδη κορεσμένη χωματερή Τεμπλονίου στα χρόνια αυτά απλώς έγινε… υπερκορεσμένη, με τα βουνά των σκουπιδιών να στοιβάζονται άθαφτα σε βουνά ύψους δεκάδων μέτρων.

Σήμερα λοιπόν, και ενώ το λαμπρό υπόδειγμα διαχείρισης απορριμμάτων στο Τεμπλόνι είναι γνωστό σε όλους, έρχονται και απαιτούν από την κοινωνία της Λευκίμμης να δεχτεί να γίνει η επόμενη θυσία. Οι Λευκιμμιώτες να δεχτούν το σώριασμα σύμμεικτων σκουπιδιών πάνω στον υδροφόρο ορίζοντα της νότιας Κέρκυρας. Να συναινέσουν στη δηλητηρίαση του νερού τους, που ακόμη αναβλύζει μέσα στο ΧΥΤΑ και σχηματίζει λίμνη. Να παρατήσουν τα χωράφια τους που θα είναι ακατάλληλα για καλλιέργεια. Να συνηθίσουν τη δυσωδία σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από την τουριστικές δραστηριότητες από τις οποίες βιοπορίζονται. Οι ξεχασμένοι από το κράτος κάτοικοι της Νότιας Κέρκυρας, που δεν έχουν ακόμη ούτε αποχέτευση, πρέπει τώρα να δεχτούν αδιαμαρτύρητα τα σκουπίδια όλης της Κέρκυρας, των μεγάλων all inclusive ξενοδοχειακών μονάδων και όλης της τουριστικής βιομηχανίας του νησιού.

Να θεωρήσουν ως δεδομένο και φυσιολογικό το αδιέξοδο στο οποίο έχει φέρει η αυτοδιοίκηση το νησι. Ότι, αφού «δεν υπάρχει άλλος χώρος, τι να κάνουμε», θα πρέπει στο έτος 2018 τα σκουπίδια να θάβονται στα χωράφια τυλιγμένα με μεμβράνη.

Αυτοί που ποδοπατούν κάθε έννοια δικαίου και κάθε λογική, αυτοί που κάνουν κουρελόχαρτο τους δικούς τους νόμους, έχουν για μοναδικό τους στήριγμα την ωμή βία. Άλλωστε, αυτοί που σχεδιάζουν την καταστροφή ολόκληρων περιοχών ποτέ δεν ρωτούν, μόνο απαιτούν. Τι να την κάνεις άλλωστε την κοινωνική συναίνεση, όταν έχεις εκατοντάδες ΜΑΤατζήδες. Δεν δίστασαν καθόλου να προχωρήσουν σε αστυνομική κατοχή όλης της Λευκίμμης. Δεν δίστασαν να ξυλοκοπήσουν, να συλλάβουν και να δικάσουν οποιονδήποτε έφερε αντίσταση στον παραλογισμό. Με συνοπτικές διαδικασίες επέβαλαν 24ωρη απαγόρευση κυκλοφορίας σε ολόκληρες περιοχές, χωρίζοντας το χωριό από τα χωράφια του, κάτι που συνεχίζεται ακόμη μέχρι σήμερα.

Ε λοιπόν όχι, εμάς δεν μας πείθει η αφήγηση τους. Οι Λευκιμμιώτες, οι Κερκυραίοι, και όσοι άλλοι διαθέτουμε στοιχειώδη λογική, παιδεία και συνείδηση, δεν μπορούμε να δεχτούμε τη θανατική καταδίκη του νότιου τμήματος της Κέρκυρας στο βωμό κανενός συμφέροντος, κανενός «προγραμματισμού», καμίας «ανάπτυξης» και καμίας σκοπιμότητας. Αρνούμαστε να αποκαλέσουμε «επεξεργασία» το τύλιγμα σύμμεικτων σκουπιδιών με σελοφάν. Δεν θα θεωρήσουμε ποτέ φυσιολογική ούτε αναπόφευκτη τη μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα 4.000 ανθρώπων με σκουπίδια. Αρνούμαστε να βάλουμε το κέρδος οποιουδήποτε επενδυτή, τον οικονομικό προγραμματισμό οποιουδήποτε δημάρχου ή οτιδήποτε άλλο πιο πάνω από τη γη μας, το νερό που πίνουμε και τον αέρα που αναπνέουμε.

Γνωρίζουμε ότι η τεχνολογία προσφέρει σήμερα πλήθος μεθόδων για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων. Είναι φανερό ότι αυτές συστηματικά αγνοούνται από τους ασκούντες την εξουσία. Γνωρίζουμε ότι οι μέχρι σήμερα ενέργειες των δημάρχων και περιφερειαρχών, αλλά και η εγκληματική αδράνειά τους, γίνονται προς όφελος μιας κλίκας ιδιωτικών συμφερόντων, που ανυπομονούν να τους παραχωρηθεί ολόκληρος ο τομέας της καθαριότητας του νησιού. Μιας μαφίας που δρα ανενόχλητη σε πολλά μέρη του κόσμου και αποκομίζει εκατομμύρια από τη διαχείριση των απορριμμάτων, πάντα μόλις η δημόσια διαχείριση «αποτύχει» σχεδιασμένα, το πρόβλημα γιγαντωθεί και η ζωή των ανθωπων γίνει κόλαση.

Απαιτούμε:

– Έξω τα ΜΑΤ από την κατεχόμενη Λευκίμμη

– Καμία χωματερή ούτε στη Λευκίμμη, ούτε στο Τεμπλόνι, ούτε οπουδήποτε στην Κέρκυρα. Στον 21ο αιώνα είναι απαράδεκτο να υπάρχουν χωματερές.

– Να γίνει δημόσια ολοκληρωμένη διαχείριση, μέχρι να υπάρξει δυνατότητα για διαχείριση από τους ίδιους τους πολίτες. Να γίνει κομποστοποίηση παντού, διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, και να μπουν χρωματιστοί κάδοι ανά υλικό.

– Να υποχρεωθούν άμεσα οι ξενοδοχειακές μονάδες και οι χώροι εστίασης να παραδίδουν τα σκουπίδια τους χωρισμένα ανά υλικό. Επίσης άμεσα να υποχρεωθούν τα σούπερ μάρκετ να δέχονται πίσω τις συσκευασίες των προϊόντων που πωλούν.

– Να φτιαχτεί σύγχρονη αποχέτευση και ύδρευση (που θα εξαφανίσει από τα οικιακά απορρίματα χαρτιά υγείας και πλαστικά μπουκάλια). – Να ακυρωθεί ο ισχύων ΠΕΣΔΑ, ο σχεδιασμός για τα σκουπίδια στην Κέρκυρα που ψηφίστηκε από τις κυρίαρχες παρατάξεις των τελευταίων χρόνων σε Δήμο και Περιφέρεια και προβλέπει χωματερές, παράδοση της επεξεργασίας στον ιδιώτη αλλά και δημιουργία τρίτου ΧΥΤΥ.

Καλούμε όλους τους κατοίκους του νησιού σε πορεία στην πόλη της Κέρκυρας, την Πέμπτη 26/7 και ώρα 19:30 στην Πλατεία Γεωργάκη. Μετά το τέλος της πορείας, θα ακολουθήσει λαϊκή συνέλευση στην πλατεία Δημαρχείου (Σαν Τζιάκομο). Καλούμε οποιονδήποτε στέκεται αλληλέγγυος στον αγώνα της Λευκίμμης σε συμμετοχή στην πανελλαδική ημέρα δράσης την ίδια ημέρα, ο καθένας με τον τρόπο που μπορεί και θεωρεί καταλληλότερο.

Πρωτοβουλία ενάντια στο ΧΥΤΑ Λευκίμμης

Ιούλιος 2018

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *